Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

In het centrum van Geldrop stonden veel textielfabrieken

In het centrum van Geldrop stonden hoge fabrieken met schoorstenen en statige huizen van fabrikanten. Hier hebben onder andere fabrieken zoals: de firma Vissers & Eijcken, de firma Van Eijcken en Zn. en de fabriek van de Tweka gestaan. Ook de provinciale weg van Eindhoven naar Geldrop stond vol met fabrieken, want dit was ook een ideale vestigingsplaats. Daar werden fabrieken opgericht, zoals de strohulzenfabriek van Govers, de landbouwmachinefabriek van Zweegers, de koekfabriek van Peijnenburg en de textielfabriek van Pessers.

Geldrop kent veel textielfabrieken

De firma A. Pessers Azn. was één van de vele textielfabrieken in Geldrop. Grotere bedrijven ontstonden in de periode tussen 1850 en 1865. Het betrof hier fabrieken met door stoomkracht aangedreven machines die elk aan een kleine 100 mensen werk boden. In de loop der jaren kwamen ze in handen van wisselende eigenaren en combinaties daarvan, en ze veranderden ook regelmatig van naam. Naast wolbewerking ging ook de fabricage van linnen en zelfs katoenen stoffen een belangrijke rol spelen. Hieronder zie je daar een voorbeeld van.
Lees hier meer over de firma Vissers & Eijcken >

Fa. Vissers & Eijcken </br/>Willem Vissers startte in 1863 een machinale stoomlinnenweverij, nadat hij bij van den Nieuwenhuyzen was weggegaan. In 1876 waren er 112 mensen in dienst

Fa. Vissers & Eijcken
Willem Vissers startte in 1863 een machinale stoomlinnenweverij, nadat hij bij van den Nieuwenhuyzen was weggegaan. In 1876 waren er 112 mensen in dienst

Oprichting van de Tweka

Op 16 mei 1916 richtte Jacques de Heer ( zoon van een wever) de Geldropsche Tricotfabriek op. In het begin produceerde het bedrijf, waar 20 man werkten, slechts 1 product, namelijk ondergoed. 
Lees meer over de oprichting >

Geldrop Centrum nu in 360°

 

Geldrop-Mierlo - Spherical Image - RICOH THETA

 

 

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x