Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Villagemarketing Geldrop-Mierlo

Villagemarketing Geldrop-Mierlo - Kleurrijk textieldorp in het groen!

Geldrop-Mierlo timmert recreatief hard aan de weg. Beide centra worden opgeknapt.  Mierlo heeft een prachtig opgeknapt centrum rondom het Molenplein. In Geldrop is naast het sfeervolle horecaplein, nu ook de Langstraat en de Korte Kerkstraat opnieuw ingericht. De Heuvel en andere delen van het centrum volgen de komende jaren. Geldrop en in mindere mate Mierlo stonden bekend om hun rijke textielindustrie. Hier zijn we trots op. Dit culturele erfgoed brengen we op allerlei plaatsen terug. Zo staan er ‘naaldjes’ in de Langstraat in Geldrop om de weg te markeren, prachtig ontworpen schapen op de rotonde richting Heeze en staan er sinds kort acht fraaie zuilen in en rond het centrum van Geldrop die samen de textielroute vormen. In Mierlo is het interactieve Katoenpad ingericht. Dit pad ligt op de Molenheide en loopt van Mierlo naar Geldrop. 

Het Katoenpad - wandelen tussen Geldrop & Mierlo

Het Katoenpad - wandelen tussen Geldrop & Mierlo

Doel Villagemarketing Geldrop-Mierlo

Dankzij de ondersteuning vanuit de gemeente kan de nieuwe Stichting Villagemarketing Geldrop-Mierlo zich de komende jaren gaan inzetten om deze kwaliteiten verder op te pakken en uit te breiden. Villagemarketing gaat zich kortom inzetten voor het versterken van de positie van onze gemeente en het leggen van verbindingen tussen alle initiatieven die er nu al zijn. In deze Stichting zitten vertegenwoordigers uit onder meer de culturele, recreatieve, ondernemende en gastvrijheid sector. De gemeenteraad heeft eerder In dit interview met Adri Geerts, voorzitter van de Stichting Villagemarketing, en wethouder Marc Jeucken van de gemeente Geldrop-Mierlo, lees je meer over de aanleiding en het doel van de Stichting. 

Dit interview maakt duidelijk dat Geldrop-Mierlo niet alleen moet uitnodigen om ‘boodschappen te gaan doen’, maar ook om te gaan winkelen, te recreëren, te wonen, te ondernemen en te gaan werken. Hiervoor is een aantal concrete maatregelen nodig. Het verbeteren van het imago is hier één van. 

Adri Geerts legt in deze video in een aantal stappen uit wat de Stichting Villagemarketing van plan is. De video is opgenomen tijdens de opening van het vernieuwde Weverijmusem op donderdag 6 september.


Het thema Verweven

Verweven is het thema waarmee de Stichting dit gaat doen. Het slaat op onze textielhistorie. Textiel was namelijk zowel in Geldrop als in Mierlo een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners.

Mierlo was vroeger overwegend agrarisch, de Mierlose Zwarte Kers was een specialiteit en is nog steeds op allerlei manieren zichtbaar. Maar er was in Mierlo ook sprake van textielnijverheid. Er werkten in Mierlo ooit meer dan 1000 thuiswevers en in de Brugstraat stond de weverij van de gebroeders De Haes. Ook lag eeuwen terug het Katoen Pad tussen Mierlo en Geldrop.  In Geldrop lag de nadruk op de textielindustrie.In en rond het centrum van Geldrop stonden ooit vijftien textielfabrieken. Nu staat op De Bleek nog één pand met daarin het boeiende Weverijmuseum. Er werd vooral wol geweven, maar ook linnen en zelfs katoenen stoffen gefabriceerd. 

Verweven heeft dus alles te maken met het textielverleden van Geldrop-Mierlo, maar zegt ook veel over onze huidige gemeenschap. Hierin zit veel verbondenheid en dat zie je in onder meer in de hoeveelheid evenementen die samen tot stand komen, waarbij mensen elkaar ontmoeten en er nieuwe verbanden ontstaan. De Stichting Villagemarketing gaat zich ook inzetten om deze initiatieven te ondersteunen en om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Als mensen aan Geldrop-Mierlo denken dan moet duidelijk worden dat Geldrop-Mierlo voor jong en oud boeiend is!

 

Meer weten over Verleden Verweven in Heden?
Online Magazine -  'Verleden verweven in heden'
Bezoek het Weverijmuseum - Website Weverijmuseum

 

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x