Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Verhalen Horecaplein - de Heuvel

Op de Heuvel werd 'Gheldorpe' geboren.
Op een zandrug heb je overzicht en krijgt je geen natte voeten. Daarom kozen de eerste inwoners van 'Gheldorpe' De Heuvel als woonplek. Deze oudste kern van Geldrop wordt het eerst vermeld in de 13e eeuw. Het was een gezellige ontmoetingsplek met herbergen, kroegen, markten, kermissen, de schutterij en later de harmonie. Ook was er een levendige lakenhandel in herberg “De Swaen”, met lakens van de thuiswevers uit de omgeving. Joost Vogelpoel startte er de eerste textielfabriek. Andere fabrikanten - waaronder Adriaan van den Heuvel - volgden. De textielnijverheid is verdwenen. Maar het vertier gebleven; het ‘Horecaplein’  heeft een bruisende horeca, een gezellige sfeer met veel activiteiten.

 

A. van den Heuvel & Zoon

De grondlegger van de fabrieksmatige productie van textiel was Adrianus van den Heuvel (1794-1854). Hij was de zoon van bierbrouwer en grootgrondbezitter Wilhelmus A. van den Heuvel. Adrianus stond in 1816, op 22 jarige leeftijd ingeschreven als belastingplichtige fabrikeur.
Lees meer over de Geldropse fabrikant Van den Heuvel >

 

De eerste harmonie van Geldrop en muziekkiosk 

Al vanaf 1857 had Geldrop een harmonie waarvan de naam onbekend is. Later ontstond de harmonie L’Union Musicale welke enkele keren is heropgericht. Hieruit is de fanfare 
La Reunion Musicale ontstaan welke op 1 oktober 1885 werd opgericht. 3 jaar later op 1 oktober 1888 is deze fanfare omgezet tot harmonie. Om vervolgens in 1928 te worden omgedoopt tot het Geldrops Muziekcorps (GMC) welke nu nog bestaat.
Lees meer over de eerste harmonie van Geldrop en muziekkiosk op de Heuvel >


Herberg de Wildeman van lakenfabrikeur Joost Vogelpoel 

Op Heuvel 7a staat het pand van restaurant Grand Cafe Taste. Op deze plek stond ooit herberg  “De Wildeman." Deze herberg was eigendom van lakenfabrikeur Joost Vogelpoel, een grote lakenfabrikeur van Geldrop.
Lees meer over lakenfabrikeur Joost Vogelpoel uit Geldrop >


Voormalige raadhuis en tramremise van Geldrop 

Rond 1900 was er tramremise, een brandweerkazerne en raadhuis op de Heuvel in Geldrop. Nu kan je er Kaffee Peijnenburg en Hotel Nijver vinden.
Lees meer over de tram van Geldrop en het oude raadhuis >

 

Hotel Knaapen heeft als eerste electrisch licht in Geldrop 

Kermis 1893 - Het eerste electrische licht wordt ontstoken in  Hotel Knaapen op de Heuvel. Groot feest voor de alle notabelen uit het dorp.
Lees meer over het eerste electrische licht in Geldrop >


1650 - Lakenhandel in Herberg De Swaen 

De lakenhandel kwam vanaf 1600 tot bloei. Herberg De Swaen werd het centrale punt voor de lakenhandel.  
Lees meer over de lakenhandel in Herberg De Swaen >


Kermis en de schuttersgilden 

De jaarlijkse kermis werd geopend door Geldropse St. Catharina- en Barbaragilde en het St. Jorisgilde.
Lees meer over de kermis en de schuttersgilden in Geldrop >

 

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x