Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Verhalen Langstraat Geldrop

De Langstraat in Geldrop-Mierlo werd ooit het “Sneivelstrutje” (Jeneverstraatje) genoemd en dat zegt al genoeg over het drankgebruik. In 1863 kwam de eerste echte textielfabriek in de Langstraat; De Stoommachinaal Linnenweverij', de volksmond noemde het 'Het Machinaal'. In de 1940 werden de gebouwen overgenomen door de N.V. Jansen de Wit's kousenfabriek te Schijndel (JéDéWé ofwel De Sok). Anno Nu is de Langstraat een gezellige winkelstraat met een mix van speciaalzaken, landelijke ketens en horeca.

 

De jenever uit het Sneuvelstrutje 

In 1799 schrijft de protestanse dominee Stephanus Hanewinckel een aantal brieven over zijn reizen door Noord-Oost Brabant.
De Langstraat in Geldrop werd ooit het "Sneivelstrutje” (Jeneverstraatje) genoemd. Hier vloeide de Jenever (“Zenevel”) blijkbaar rijkelijk. De protertantse dominee Stephanus Hanewinckel schrijft in 1799; “Geldrop zou een welvaarend dorp weezen wanneer deze beter orde op hunne zaaken stelden, doch de coffie en jenever verslinden hier ontzagelijk veel tijd en geld”.
Lees meer over het Sneivelstrutje en het drankmisbruik in Geldrop rond 1800 >


'Het Machinaal' - de eerste echte textielfabriek in Geldrop

De stoommachinaal linnenweverij in de Langstraat was de eerste echte textielfabriek. Bij het "Het Machinaal" van de Eycken Textiel maatschappij werd voor het eerst de weefgetouwen machinaal aangedreven. 
Lees meer over - het Machinaal - de eerste echte textielfabriek in Geldrop >


JéDéWé of De Sok - opkomst en ondergang

In 1940 werden de leegstaande gebouwen van Vissers en Eijckens in Geldrop aangekocht door de N.V. Jansen de Wit's kousenfabriek te Schijndel. De Geldropse garenspinnerij had in 1955 ruim 200 arbeiders in dienst. 233 mensen in 1955. In 1985 ging de N.V. Jansen de Wit's kousenfabriek failliet.
Lees meer over JéDéWé of De Sok en de video met het verhaal van een oud werknemer >

 

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x